Terugblik eHealth Steden Estafette Breda

Afgelopen vrijdag 2 december openden de stad Breda en de GGD West-Brabant gezamenlijk hun deuren in het kader van de eHealth Steden Estafette. Maar liefst 130 geïnteresseerden kwamen naar poppodium de Mezz in Breda om een dag lang geïnformeerd te worden over wat Breda en de GGD zoal doen om (kwetsbare) bewoners in hun kracht te zetten en mee te laten doen. DSA was mede-organisator van dit drukbezochte evenement.

Brabantse thema’s

Waar Breda en de GGD West-Brabant zich in onderscheiden, is de goed doordachte visie op hoe je anno 2016 samen met je bewoners en cliënten eHealth het slimst kunt inzetten. ‘Dichtbij de bewoner’, preventie, zelfredzaamheid en samenwerking met bijvoorbeeld de creatieve-, industrie- en transport sector zijn belangrijke kenmerken van de Brabantse werkwijze.

Programma

Daniël Tijink van ECP (Platform voor de Samenleving) opende de dag met een uitleg van vorm en doel van de eHealth Steden Estafette.

Daarna vertelde wethouder en tevens dagvoorzitter Miriam Haagh een mooi verhaal over zorginnovatie en de succesvolle samenwerking tussen Breda (creatieve industrie), Bergen op Zoom (biobased ontwikkelingen) en Roosendaal (zorg, techniek en logistiek). Deze drie gemeenten vullen elkaar ‘cross-sectoraal’ aan, waardoor opschaling ook echt van de grond komt. Samen met het Care Innovation Center West-Brabant heeft Breda bovendien een subsidie binnengehaald waarmee ondernemers pilot projecten kunnen uitvoeren, samen met het onderwijs en bedrijfsleven.

Na Miriam’s bevlogen verhaal volgde een presentatie van Bart van den Bogaard over exponentiële ontwikkelingen en de invloed op gezondheid. Daarna presenteerde GGD directeur Annemieke van der Zijden ‘De GGD gaat digitaal’.

Zowel voor als na de lunch was er een inspiratie carroussel bestaande uit 3 thema’s: ‘Zelf aan zet’, ‘Samen ondernemen’ en ‘Samen weten we meer’. Deze carroussel bestond uit 6 workshops met succesvolle regionale praktijkvoorbeelden. Ben je geïnteresseerd in de presentaties? Kijk hieronder.

1) Data in co-productie! Samen voorspellen (geen digitale presentatie) door Ike Kroesbergen (GGD) en Judith van Brussel (gemeente Breda) ;

2) eHealth: jeugdgezondheidszorg in hogere versnelling door Daphne de Lange en Inge Borne (beiden GGD);

3) Spelen met gezondheid (serious gaming) door Renze Bergsma (wethouder gemeente Woudrichem), Agnetha Schaar (gemeente Woudrichem) en Frank Zijlmans (Atlantis Games);

4) De kracht van cross-overs door Niels de Beer (Avans Hogeschool Breda) en René Verhoeven (Cureieus);

5) Wijkgerichte persoonlijke gezondheidscheck, primeur in Oosterhout door Caroline van Sundert (gemeente Oosterhout) en Werkgroep PGC Dommelbergen

6) Inwoner aan zet met GGD reis app/SOA thuistest door Annefien Posthumus en Anja Buntsma (beiden GGD)

De deelnemers werden door Breda en de GGD gevraagd mee te denken over wat alle belanghebbenden zou kunnen doen of laten om nóg meer impact te kunnen hebben op (kwetsbare) bewoners. Daarnaast stonden vragen als: ‘Hoe zorgen we dat kansen ook echt worden benut?’ en ‘Hoe voorkomen we dat we iedere keer opnieuw het wiel uitvinden?’ centraal.

Tijdens de lunch was er gelegenheid om een kijkje te nemen in het ‘Care Innovation Center’.

De laatste presentatie werd gegeven door wethouder Ferdinand Pleyte van Roermond: ‘Help! Daar is de toekomst. Een robot als inwoner’. 

Voorafgaand aan de afsluitende netwerkborrel overhandigde wethouder Miriam Haagh de estafettebeker aan de gemeente Den Haag, de stad die op vrijdag 20 januari het estafette evenement zal organiseren. Bekijk hier de terugblik op de estafette dag in Breda.

Kennis en kunde van stad naar stad

Via de eHealth Steden Estafette reist de opgedane kennis en kunde over innovatieve technologie in de gezondheidszorg van stad naar stad. Zo hebben Alkmaar, Woerden, Enschede, Rotterdam, Smallingerland en Regio Zuidoost-Brabant al eerder laten zien wat zij in huis hebben. De centrale vraag binnen de estafette is hoe technologie de zelfredzaamheid van inwoners met een ondersteunings- of zorgvraag kan bevorderen en wat daarbij de rol van gemeenten is. Veel van de informatie en inzichten die we bij de diverse estafette steden ophaalden, is samengebracht op de website ehealthengemeente.

Informatie en aanmelden

Wil je meer weten over deze bijeenkomst en/of over de eHealth Steden Estafette? Mail of bel dan naar Lidy Steenwinkel op 06-52892504.

Je kunt niet meer reageren.