Ouderen positiever over inzet domotica dan zorgprofessionals

Ouderen positiever over inzet domotica dan zorgprofessionals

Zorgorganisatie Thebe heeft onderzoek gedaan naar de inzet van domotica in het nieuwe woonzorgcentrum De Geerhof in Chaam. Het onderzoek is uitgevoerd onder cliënten, hun familieleden en zorgprofessionals. Belangrijke conclusie is dat Domotica ouderen in kleinschalige zorgcentra een gevoel van veiligheid geeft. De toepassingen van slimme technologie helpen ouderen bij het behoud van zelfstandigheid en eigen regie. Domotica wordt niet gezien als een inbreuk op de privacy. Over het algemeen zijn ouderen positiever over de inzet van domotica dan de zorgprofessionals.

“Wij zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek omdat blijkt dat de domotica-toepassingen bijdragen aan  onze doelstellingen: het vergroten van zelfstandigheid, gedwongen verhuizing zo lang mogelijk voorkomen of uitstellen, een veilige woning bieden met maximaal wooncomfort, 24-uurs dienstverlening op afroep en het ondersteunen en efficïenter maken van het zorgproces”, zegt Laura Kallenberg, programmamanager Zorginnovatie en Technologie van Thebe. “Opvallend is dat alle ondervraagden open staan voor nieuwe toepassingen.”

Een aandachtspunt is volgens Kallenberg dat zorgprofessionals meer moeite lijken te hebben met domotica. “Hoewel ook de medewerkers over het algemeen positief zijn is er hier en daar onduidelijkheid over  domotica. Daar gaan we iets aan doen, onder meer door de werking van sommige toepassingen nog beter uit te leggen. Want als bijvoorbeeld het gebruik van een videofoon vanaf het begin niet wordt begrepen dan wordt het apparaat na verloop van tijd niet meer gebruikt. En dat is zonde. ” Cliënten en familieleden worden geïnformeerd  door de toepassing van domotica  in overleg met de familie vast te leggen in het zorgleefplan.

Lees het hele artikel: Domotica geeft gevoel van veiligheid in de zorg.

 

Je kunt niet meer reageren.