eHealth Steden Estafette Den Haag op 20 januari

Op vrijdag 20 januari is het alweer zover: de gemeente Den Haag is dan als estafette stad aan de beurt om geïnteresseerden in eHealth in het Haga Ziekenhuis welkom te heten. Deze datum is niet toevallig gekozen: de week daarop volgend wordt namelijk de eHealth week 2017 gehouden. De Haagse estafette bijeenkomst is de kick-off van deze week, waarin op vele plekken in Den Haag allerlei organisaties hun deuren openen voor iedereen die meer wil weten over eHealth toepassingen.

Programma 20 januari

Het programma voor 20 januari is zo goed als rond en bevat een keur aan uiteenlopende onderwerpen. Na de aftrap door Caroline Bestebreurtje (directeur Haga Academie van het Haga Ziekenhuis) en Daniël Tijink (ECP) zijn Bert Mulder (lector Informatie, Technologie en Samenleving aan de Haagse Hogeschool) en Sander Oltshoorn (programmanager Zorg en Innovatie Den Haag) de keynote sprekers.

Daarna volgen maar liefst acht workshops die in twee rondes gehouden zullen worden. Na de workshoprondes zal wethouder Karsten Klein de eHealth week openen en vindt de overdracht van het estafettestokje aan de stad Amsterdam plaats.

Na dit alles volgt als afsluiting nog een speciale editie van het Haagse ICT-café, bestaande uit een standhoudersmarkt en een masterclass van Nicky Hekster van IBM over kunstmatige intelligentie in de zorg. Afgesloten wordt met een paar pitches en een netwerkborrel.

Workshops

Hieronder volgen de acht workshops waaruit je er als deelnemer twee kunt kiezen:

1. iZi Gezond Lang Thuis: eigenaarschap bij bewoners

In Den Haag Zuidwest hebben bewoners van een wooncomplex suggesties gegeven voor moderne technologie die hun zelfredzaamheid en participatie kan ondersteunen. Zij gaan dit in 2017 uittesten. Het perspectief is een gebruikers- of inkoopcollectief van bewoners, om samen met de woningcorporatie en andere partners in de wijk, duurzame inzet van de eHealth en moderne technologie te realiseren. Hoe gaat dit in zijn werk? Kijk ook op ‘iZi ervaarwoning‘.

2. De grote uitdaging: schaalbaarheid en eHealth: hoe rol je lokale lessen en oplossingen uit pilots uit naar het land? 

3. Nieuwe vormen van burgerparticipatie: casus Scootmobielcentrale

4. eHealth: burenhulp vind je digitaal

Hoe goed ken je je buren? Weet jij wie hulp kan gebruiken of wie jou zou willen helpen? Den Haag Burenhulp brengt buren met elkaar in contact. Wil je weten hoe dit werkt?

5. Luca makes you happy! – app voor jongeren tussen 12 en 23 jaar

Jongeren die in behandeling zijn binnen Parnassia Groep hebben door de Luca app vanaf nu ook buiten de afspraken om contact met hun behandelaar. Een behandeling blijkt veel effectiever als jongeren ook tussen twee behandelgesprekken bezig zijn op een wijze die bij hen past: via hun mobiele telefoon. Hiermee is hun zorg altijd dichtbij en sluit aan op hun belevingswereld. Luca biedt ondersteuning aan jongeren met psychische problemen en/of problemen met middelengebruik.

6. eHealth in de spreekkamer

Huisartsgeneeskunde is volop in beweging en eHealth speelt ook hier een steeds grotere rol. Een overzicht van de ontwikkelingen, de kansen en de onderzoeken die er lopen. Discussieer je mee over de etische grenzen?

7. Effectief communiceren over de zorg: in Den Haag ontwikkelen we dit samen. Doe je mee?

8. Wanneer is eHealth succesvol?

Wat is eHealth voor de patiënt? Wat werkt wel, wat werkt niet? Onderzoeksresultaten worden met jou gedeeld. En ook: hoe kunnen zorgverleners verbonden worden? En: hoe kunnen inwoners van gemeentes zelf zorgvaardigheden ontwikkelen?

Kennis en kunde van stad naar stad

Via de eHealth Steden Estafette reist de opgedane kennis en kunde over innovatieve technologie in de gezondheidszorg van stad naar stad. Zo hebben Alkmaar, Woerden, Enschede, Rotterdam, Smallingerland, Eindhoven en Breda al eerder laten zien wat zij in huis hebben. De centrale vraag binnen de estafette is hoe technologie de zelfredzaamheid van inwoners met een ondersteunings- of zorgvraag kan bevorderen en wat daarbij de rol van gemeenten is. Veel van de informatie en inzichten die we bij de diverse estafette steden ophaalden, is samengebracht op de website ehealthengemeente.

Informatie en aanmelden

Wil je meer weten over deze bijeenkomst en/of over de eHealth Steden Estafette? Mail of bel dan naar Lidy Steenwinkel op 06-52892504. Meteen (kostenloos) aanmelden voor deze estafette bijeenkomst kan ook. Kijk ook op nationale eHealth week 2017.

Je kunt niet meer reageren.