eHealth Steden Estafette Brabant: en nu opschalen, doe jij ook mee?

Regio Zuidoost-Brabant nam op vrijdag 27 mei in het Evoluon het eHealth estafettestokje over van Smallingerland. Het Brabantse uitgangspunt bij eHealth is ‘Positieve gezondheid’: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Daadwerkelijk gemeente-overschrijdend opschalen van wat er in Brabant en daarbuiten gebeurt is nu de volgende stap… Lees meer en doe ook mee!

Centrale vragen

Na de aftrap door dagvoorzitter Dik Hermans deelde wethouder Mariënne van Dongen van Veldhoven haar visie op eHealth en thuistechnologie, en vertelde over haar betrokkenheid bij het kennisplatform Vitale Samenleving en SlimmerLeven2020. Haar regio is een broedplaats voor innovatie en de nummer één van Europa als het gaat om patentdichtheid. Maar hoe zorgt Brabant ervoor dat iedereen zijn rol pakt en kansen ook echt worden benut? Hoe voorkom je dat je niet keer op keer het wiel uitvinden maar juist een vliegwieleffect creëert? En hoe zorg je dat middelen goed ingezet worden en innovaties ook echt aansluiten bij de vraag van de eindgebruiker? Die drie vragen stonden de rest van de dag centraal.

Brabantse vindingen

Lieky van Beek van ZET liet ons de beslissende factoren bij adaptatie door gebruikers van innovaties zien. Daarna belichtte Marcel de Pender van Coöperatie Slimmer Leven 2020 de actuele ontwikkelingen van het Living Lab eHealth en de projecten Crosscare en Health-Inno-Expo. Na de lunch werden een viertal interactieve presentaties van locale initiatiefnemers met daaraan gekoppeld workshops gehouden. Ad van Berlo van Smart Homes vertelde over initiatieven van slimme huizen en slimme steden. Bijzonder was dat iedere deelnemer daadwerkelijk mocht rondsnuffelen in het Slimste Huis dat naast het Evoluon staat. Bekijk de film impressie van deze geslaagde dag.

En nu… Opschalen!

De eHealth Steden Estafette gaat nog door tot eind 2016, met in ieder geval Breda, Amsterdam en Den Haag. Doel van de estafette is het delen van kennis en het creëren van awareness. De volgende stap is om over te gaan op daadwerkelijke, gemeente-overschrijdende adaptie en opschaling van succesvolle eHealth toepassingen. Daartoe zullen over een maand vertegenwoordigers van alle tien estafettesteden bij elkaar komen om te praten over zogenaamde ”opschalingscoalities”. Clusters van 3 à 4 gemeenten gaan samen aan de slag om de voorbereidingen te treffen om vanaf 2017 met daadwerkelijke opschaling -over gemeentegrenzen heen- te starten.

Geen estafettestad? Evengoed van harte welkom!

Ben jij werkzaam in een gemeente die eHealth hoog op de agenda heeft staan en wil je hierin samen met andere gemeentes sterker worden? Wil je meer leren van wat andere gemeentes doen en hoe ze dat doen? Of is jouw gemeente bezig met een eHealth toepassing die baat heeft bij verspreiding buiten jouw gemeentegrenzen? Dan ben je van harte welkom op onze eerste bijeenkomst ”Opschalingscoalitie eHealth”. Neem contact op met Lidy Steenwinkel op 06-52892504.

 

Je kunt niet meer reageren.