eHealth Steden Estafette: Brabant aan zet!

De provincie Brabant staat op dit moment centraal bij de eHealth Steden Estafette… Nam Regio Zuidoost-Brabant op 27 mei het voortouw, na de zomer is Breda aan zet. In nauwe samenwerking met de Digitale Steden Agenda is deze stad achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen. Voor Regio Zuidoost-Brabant zit het er weer op en kun je in dit artikel terugblikken op een geslaagde, drukbezochte bijeenkomst in het Evoluon aan het eind van de Dutch Technology Week .

Boeiende visies…

Na de aftrap door Dik Hermans -voorzitter van VitaValley en aanjager van de estafette- sprak Mariëlle van Dongen van Veldhoven in haar openingswoord over ‘positieve gezondheid’: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Op al deze aspecten heeft eHealth wat haar betreft betrekking.
Ook al heeft haar regio de hoogste patentdichtheid en een bovengemiddeld hoge technologie sector, toch blijven de volgende vragen ook hier relevant. ‘Hoe zorg je ervoor iedereen zijn rol pakt en kansen ook echt worden benut? Hoe voorkom je dat je niet keer op keer het wiel uitvindt maar juist een vliegwieleffect creëert? En hoe zorg je dat middelen goed ingezet worden en innovaties ook echt aansluiten bij de vraag van de eindgebruiker? Vragen waar het Kennisplatform Vitale Samenleving  en SlimmerLeven2020 antwoorden op trachten te vinden.

Verdere programma

Lieky van Beek van ZET ging in haar presentatie in op psychologische factoren bij adaptatie door eindgebruikers. Marcel de Pender van Slimmer Leven 2020 vertelde over de actuele ontwikkelingen in de regio van het Living Lab eHealth en de projecten Crosscare en Health-Inno-Expo. Na de lunch volgden een viertal interactieve presentaties met daaraan gekoppeld een workshop waarin initiatiefnemers van succesvolle regionale pilots over hun ervaringen vertellen. Ad van Berlo van Smart Homes over initiatieven van slimme huizen en slimme steden. Na afloop konden de deelnemers zijn Slimste Huis dat op het terrein van het Evoluon staat, bezoeken. De middag werd afgesloten worden met een hapje en drankje. Bekijk de video impressie.

Praktische informatie

De eHealth Steden Estafette is een initiatief van o.a. de ‘’Digitale Steden Agenda’’ en heeft tot doel kennis en kunde over eHealth van stad naar stad te laten reizen. Zodat gemeenten van elkaar leren hoe je met inzet van slimme innovaties kunt zorgen dat inwoners langer zelfredzaam blijven en meer kwaliteit van leven hebben. Wil je erbij zijn in het Breda en opvolgende steden?  Neem contact op met Lidy Steenwinkel, 06-52892504.

Je kunt niet meer reageren.