DSA zoekt ‘gappers’!

Iedereen kent wel de ‘gap’ tussen de wereld van de gemeente en de wereld van de bewoner. Minder bekend is de ‘gapper’: de ambtenaar die met één been in de ambtelijke organisatie en met één been daarbuiten staat en vaak werkzaam is in het sociaal domein. Hij/zij is loyaal aan de organisatie en collega’s, maar wil ook samen met bewoners dingen voor elkaar krijgen. De gapper is nieuwsgierig, lerend, wil vooruit en gebruikt graag nieuwe methoden en technieken.

Ik wil wel, maar…

Hoor jij jezelf wel eens tegen een bewoner zeggen: “Ja je hebt gelijk, maar ik krijg er mijn collega’s/afdeling/organisatie niet in mee”? Ook al weet je dat het krijgen van steun binnen de organisatie in het belang is van deze bewoners? Omdat ze je namelijk overtuigd hebben van hun goede ideeën en oplossingen die dicht bij hun leefwereld staan en waar ze graag samen met jou hun schouders onder willen zetten?

Een gapper aan het woord

Leni van Mourik, wijkcoördinator bij de gemeente Papendrecht: “Dit is juist wat mijn werk zo leuk maakt. Ondersteunen van initiatieven en tegelijkertijd ook loslaten. Bij de gemeente Papendrecht willen we meer ‘Van buiten naar binnen werken’. Deze werkwijze is best een uitdaging en vraagt heel wat van ambtenaren en bestuur. We hebben te maken met regelgeving, cultuur en beeldvorming van zowel ambtenaren als inwoners. Wensen en ideeën van bewoners vragen om maatwerk. Een positieve houding, meedenken, ondersteunen en aandacht om bewoners (ook degenen die zich bescheiden opstellen) te helpen hun idee uit te werken naar iets van waarde voor hunzelf én hun omgeving. In plaats van op basis van bestaand beleid en regelgeving het idee in de kiem te smoren! Dat is de uitdaging waar we met elkaar voor staan en waar ik als wijkcoördinator een rol in heb”.

Munity Services

Herken jij jezelf hierin? Ben of ken jij iemand die binnen bovengenoemde omschrijving past en wil je leren hoe je hiermee omgaat en tóch dingen voor elkaar kunt krijgen binnen jouw gemeentelijke organisatie? Dan zou jij (of die collega) wel eens een gapper kunnen zijn… Munity Services, bouwer van offline en online communities en bekend van de mijnbuurtje.nl aanpak werkte de afgelopen jaren vaak samen met gappers. In samenwerking met de Digitale Steden Agenda delen zij nu hun kennis en willen jou en andere gappers ontmoeten. Om te bespreken hoe ze jou en je collega’s in deze steeds belangrijker wordende pioniersrol kunnen ondersteunen.

Bijeenkomst

Daartoe zal in oktober een eerste, verkennende bijeenkomst gehouden worden. Gappers van diverse gemeenten gaan samen leren hoe ze -ondanks dat de organisatie nog niet zo ver is- tóch dingen voor elkaar kunnen krijgen. Collega’s inspireren, de bewoner écht centraal stellen en een nieuwe manier van denken en kijken binnen de ambtelijke organisatie teweeg brengen. Munity Services zal de bijeenkomst leiden en wordt vergezeld door Joop Hofman. Joop is een echte community man en werkt al jaren met ambtenaren en leert hen beter met bewoners en hun wensen om te gaan. Hij wordt door verschillende gemeenten ingehuurd om hen te helpen met het maken van een échte verandering in het omgaan met bewoners.

Aanmelden

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je nu al verzekerd zijn van een plek? Neem dan contact op met Lidy Steenwinkel op 06-52892504. Binnenkort wordt de datum en precieze locatie bekend gemaakt.

Let op: er zijn maximaal tien plaatsen beschikbaar!

 

 

 

Je kunt niet meer reageren.