Meetup Sociaal Domein; Ruimte geven en nemen

De eerste thema-meetup van de Grote Digitale Steden Competitie 2016 is een feit. Op donderdag 14 april vond in Almere de meetup Sociaal Domein plaats. We waren te gast in het mooie thuishonk van het Big Data Value Centre (BDVC) waar ongeveer 25 deelnemers samenkwamen om kennis en ervaring te delen en te leren van elkaar. Het was een inspirerende middag vol discussie, interactie en inspiratie.

Bekijk hier de sfeerimpressie (1 minuut),

en de begeleidende Presentatie sociaal domein en de tweets via #GDSC16.

Met lef en vertrouwen aan de slag

Na de opening door Wim Oosterveld en een korte uitleg over het hoe en wat van het BDVC door Henk Weyschede, betoogde Jan van Ginkel, gemeentesecretaris van Zaanstad en auteur van ”Werken aan de wakkere stad” zijn visie op het sociaal domein en de rol van gemeenten en ambtenaren daarbinnen. Jan legde zijn vinger precies op de zere plek door te betogen dat er van een transformatie in het sociaal domein nog weinig sprake is. Het gaat misschien wel een beetje beter of we doen misschien wel iets meer, maar fundamenteel anders doen we het nog niet.

“Ambtenaren, verzet je tegen (verouderde) systemen, doe wat goed en nodig is en ontwikkel een ‘verlangvermogen'” aldus Jan. Bedenk wat de bedoeling is en handel daar naar in plaats van handelen binnen de lijntjes van systemen. Neem als ambtenaar ruimte en geef inwoners ook die ruimte. Dat gaat ons echt verder brengen!

Pareltjes in het sociaal domein

Na het betoog van Jan was het tijd om de groep op te splitsen om de diepte in te gaan met een aantal praktijkvoorbeelden die zich binnen gemeenten hebben bewezen. Digitale buurt(markt)plaatsen, Bureau Frontlijn en de Digitale Innovatie Arbeidsmarkt.

Digitale buurt(markt)plaatsen

Digitale buurtmarktplaatsen: anno 2016 zijn er inmiddels landelijk meer dan 140… Veel gemeenten zien door de bomen het bos niet meer en maken te vaak de verkeerde keuze, met geldverspilling en verminderd vertrouwen van inwoners tot gevolg. Hoe belangrijk het is om als gemeente eerst goed stil te staan bij welke buurtmarktplaats precies bij jouw inwoners en gemeentelijke visie past, liet Hanneke van Stokkom van Munity Services en MijnBuurtje in haar workshop helder zien.

Vind de juiste boom

Zij nam de deelnemers mee in het beslisproces om tot een gedegen keuze voor een van die vele mogelijkheden te komen. Want als je als gemeente je inwoners laat spreken en daarnaast jezelf eerlijk antwoord laat geven op een aantal essentiële vragen, kom je uiteindelijk terecht bij jouw juiste ‘boom’. Met als resultaat een goed draaiende, door bewoners gedragen buurtmarktplaats die het verschil kan maken tussen eenzaam zijn en je gezien, gewaardeerd en verbonden voelen.

Bekijk Hanneke’s presentatie: digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies jij en hoe wordt die succesvol

Bureau Frontlijn

Barend Rombout van de gemeente Rotterdam besprak hoe deze stad de afgelopen jaren informatie en kennis heeft verzameld en toegankelijk heeft gemaakt om inwoners te ondersteunen. Dankzij Bureau Frontlijn is innovatie en groei in de Rotterdamse achterstandswijken mogelijk en staan de ervaringen van de Rotterdamse bewoner centraal.

Betere hulp op basis van (reeds bekende) informatie

Barend liep samen met de deelnemers door de website heen en gaf zo op interactieve wijze aan hoe al deze informatie bijdraagt aan het ondersteunen van de minst zelfredzame inwoners van Rotterdam. Door zijn uitleg over de website liet Barend zien hoe inwoners zichzelf makkelijker kunnen redden en ambtenaren en zorg- en welzijnsprofessionals de inwoner beter, gerichter en begrijpelijker kunnen adviseren. Daarnaast is het dankzij de goed doortimmerde methodiek van Bureau Frontlijn beter mogelijk multi-problematiek in gezinnen en bij individuele bewoners ook echt integraal aan te pakken.

Zie voor meer informatie over bureau Frontlijn de website en het artikel op GoedOpgelost!.

Digitale Innovatie Arbeidsmarkt

Arjan van Liere, Present Media, besprak de eerste resultaten van het project Digitale Innovatie Arbeidsmarkt (DIA). In dit project was het doel om zoveel mogelijk (langdurige) werkzoekenden aan een baan te helpen. Een groep via intensieve begeleiding met de online werkmap op UWV.nl en een andere groep via intensieve begeleiding gefocust op eigenwaarde en presentatie. De universiteit van Twente heeft het proces gemonitord en heeft de eerste resultaten gepubliceerd. Bekijk hier het whitepaper.

Welke gemeente volgt?

Het mooie aan deze aanpak is dat hij goed opschaalbaar is naar andere gemeenten of arbeidsmarktregio’s. Verschillende aanwezige deelnemers gaven aan iets te zien in deze aanpak en delen intern kennis hierover. Zodra hier ontwikkelingen op zijn, melden we dat in onze GDSC16-nieuwsbrief.

Schermafbeelding 2016-04-19 om 14.59.50

Aankomende meetup: Omgevingswet

De volgende meetup zal volledig in het teken staan van de (voorbereidingen op de) Omgevingswet. Overheden zijn hier al druk mee bezig. De meetup is erop gericht om in contact te komen met collega-ambtenaren die hier ook mee bezig zijn en een eigen visie op hebben. De meetup zal nog voor het zomerreces plaatsvinden, precieze datum en locatie volgt zo snel mogelijk. Houd de meetuppagina in de gaten voor meer informatie en meld je daar ook vast aan.

Heeft jouw gemeente goede initiatieven die niet mogen ontbreken in de meetup?  Neem dan contact op met Marije Poel of via 06-41236985.

Je kunt niet meer reageren.