De inclusieve stad: een sociaal investeringslab voor meedoen in de samenleving

Op het congres ”Doordouwen aan City Deals” dat op 26 november in Nieuwegein gehouden werd, verzorgde Hans Weggemans -manager innovatie van de gemeente Enschede- een workshop over de city deal ”Inclusieve stad”. De Digitale Steden Agenda was aanwezig om een verslag van de workshop te maken.

Wat is de ”Inclusieve stad”?

In ‘De inclusieve stad’ werken de vijf steden Enschede, Zaanstad, Leeuwarden, Utrecht en Eindhoven samen aan innovatieve, baanbrekende aanpakken in het sociaal domein. In de praktijk wordt steeds duidelijker dat diverse financiële- en regelsystemen voor kwetsbare inwoners niet congruent en soms zelfs contraproductief, en daarmee ook financieel verspillend zijn. Omdat de onderliggende logica inconsistent is.

Het experiment

In de city deal ”Inclusieve stad”worden in ieder van de 5 deelnemende steden 20 huishoudens vanuit een omgekeerd perspectief bekeken door middel van een baanbrekend experiment. Er wordt integraal geïnvesteerd in het individuele huishouden, zonder rekening te houden met knellende rijksregelingen en schotten tussen geldstromen vanuit de Participatiewet, WMO, Wet op de Jeugdhulp, maar ook ziektekosten verzekeraars.

Voor een indruk van de workshop kun je de presentatie over de inclusieve stad van Hans Weggemans bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt niet meer reageren.